Működési tájékoztató — 2018 röviden

2018. március 26-án bejegyezték egyesületünket, melyet az aszexualitás láthatóságának növelése és a hazai aszexuális közösség szervezése érdekében hoztunk létre. Az azóta eltelt 9 hónapban rengeteg dolog történt — nézzük, melyek voltak ezek!

Láthatóság

Workshopok

Workshopjainkon a személyes beszélgetés mellett az érdeklődők általában ismeretterjesztő kiadványokat is kapnak, hogy alaposabban megismerhessék a témát. Fontos lépés, hogy először ebben az évben jutottunk el vidékre, a Szegedi LMBT Közösségért segítségével. Összesen a következő workshopokon vettünk részt:

Részvétel a Pride felvonuláson

Idén először a hazai aszexuális közösség is képviseltette magát, zászlóval és aszex témájú öltözékkel, ami azon kívül, hogy jó élmény volt, sok érdeklődőt vonzott a csapatunkhoz, ezzel is növelve a láthatóságot.

Megjelenések

Számos weboldal és magazin foglalkozott idén az aszexualitással, és készített interjút Sulyok Viktóriával, melynek köszönhetően rengetegen találtak rá a csoportra:

Facebook oldal létrehozása

Összesen 187-en követik[1] nyáron létrehozott Facebook oldalunkat, mely leginkább az érdeklődőknek szól, és a legjobb cikkeket és posztokat osztjuk meg rajta az aszexualitásról. A workshopokról és más eseményekről is itt lehet értesülni.

Tájékoztatók készítése

A következő brosúrákat, fordításokat készítettük idén:

Aszexuális Láthatóság Hete

Október 21. és 27. között az Aszexuális Láthatóság Hete alkalmából minden nap egy cikket posztoltunk az aszexualitásról a Facebook oldalunkon, majd a hét lezárásaként workshopot tartottunk a LIFT-fesztiválon.

Aszexuálisok Láthatóságáért Felelősök (ALF)

Létrehoztunk egy Facebook-beszélgetést és egy Google Drive-mappát azoknak, akik szeretnék fordítással, cikkírással vagy más kreatív dologgal támogatni az ismeretterjesztést. Eddig két cikk fordítása készült el, jövőre remélhetőleg aktívabban tudunk majd új tartalmakat előállítani.

Közösség

Facebook csoport szervezése

226-ról 419-re nőtt tagságunk létszáma, valószínűleg a médiamegjelenéseknek köszönhetően, ami 85%-os növekedést jelent.[2] A csoportban továbbra is számos cikket és linket posztolunk, a fájlok között pedig aszexuális karaktereket tartalmazó történeteket, online tanulmányokat és aszexualitásról szóló könyveket gyűjtünk.

Aszexuális társkereső működtetése

A Szexmentes/Aszexuális Társkereső Facebook-csoport immár 251 taggal működik, bemutatkozásokkal és párkapcsolati kérdésekkel kapcsolatos posztokkal.[3]

Havi találkozók

Összesen 16 alkalommal szerveztünk találkozót 2018-ban aszexuálisok részére, melyek között akadtak különleges események is, például:

  • pólófestő találkozó
  • sörtúra
  • kirándulás Nagykovácsiba
  • városnézés Szegeden

Egyesület

Működés feltételeinek megteremtése

A bejegyzés után megnyitottuk az egyesület bankszámláját a Magnet Banknál, valamint elfogadtuk a stratégiai és költségvetési tervet. Nyáron benyújtottunk a bírósághoz egy változásbejegyzési kérelmet is, melynek következtében decembertől egyesületünk új székhelyen működik tovább.

Új tagok felvétele

Az alapító 10 taghoz hamarosan 3 új tag csatlakozott, így most már 13 taggal működünk. Az alapszabály módosítása kapcsán létrehoztuk a pártoló és tiszteletbeli tagi kategóriákat is: míg a pártoló tag vagyoni hozzájárulással támogatja az egyesületet, a tiszteletbeli tagot a közgyűlés választja taggá, és amolyan névleges támogatóként járul hozzá a szervezet sikeréhez.

Magyar LMBT Szövetség

Kérelmeztük egyesületünk felvételét a magyarországi LMBT szervezeteket összefogó LMBT Szövetségbe, mely jelenleg is folyamatban van.

Adománygyűjtési beszámoló

Egyesületünk 2018-ban 35 248 Ft adományt gyűjtött össze, melyet ezúton is nagyon köszönünk támogatóinknak! Köszönjük továbbá azoknak is, akik más módon (pl. színes nyomtatás, zászló) segítettek minket.

Az adományok felhasználása a következőképpen alakult:

FelhasználásÖsszeg
banki és adminisztratív költségek3 230 Ft
kiadványok, brosúrák nyomtatása2 400 Ft
Összesen5 630 Ft
2019-re maradt az adományokból29 618 Ft

[1] 2018. dec. 29-ei állapot
[2] 2018. dec. 29-ei állapot
[3] 2018. dec. 29-ei állapot

Tartalomjegyzék
Scroll to Top