Az aszexualitás nem cölibátus és nem is önmegtartóztatás – Most leírjuk, mit jelent ez a szó, és mit nem jelent

Eredeti cikk: Harmeet Kaur, CNN
Fordítás: Szili Petra

Aszexuálisnak lenni egy olyan kultúrában, aminek minden részét áthatja a szex, néha egyáltalán nem egyszerű.

Sokaknak nehéz megérteni, hogyan lehetséges, hogy valakit nem érdekel a szex. Elnyomja a vágyait? Fél az intimitástól? Esetleg csak nem találta meg az igazit?

De, ahogy ezt bármelyik aszexuális tanúsítja, ezek közül egyik sem igaz.

A következő cikkben elmondjuk, mit jelent az aszexualitás, és mit nem jelent. Az eredeti cikk az Aces and Aros, The Asexual Visibility & Education Network és a The Trevor Project által rendelkezésre bocsátott források alapján készült.


Az aszexualitás egy szexuális orientáció

A legtöbb kamasz és felnőtt számára az, hogy szexuálisan vonzónak találnak valakit – legyen szó ellenkező nemű, azonos nemű, vagy nembináris partnerről – az élet természetes velejárója.

De nem mindenki érez ugyanígy. Itt jön a képbe az aszexualitás.

Az aszexualitás az a szexuális orientáció, amikor valaki nem, vagy csak nagyon kis mértékben érez szexuális vonzalmat más emberek iránt és/vagy nem érez vágyat aziránt, hogy szexuális kapcsolatba lépjen más emberekkel, az Aces and Aros szervezet definíciója szerint.

Olyan is előfordul, hogy valaki bizonyos körülmények között érez ugyan szexuális vonzalmat, mégis úgy érzi, hogy a tapasztalatai közelebb állnak az aszexualitáshoz, mint más szexuális orientációkhoz. Az aszexuális emberek gyakran röviden „ace”-ként hivatkoznak magukra (ez egy angol nyelvből eredő szójáték, ami egyszerre utal az aszexuális szó hangzására, és a francia kártyapakli legértékesebb, ász lapjára – a fordító), magyarul az „aszex” rövidítést is használjuk. Az aszexualitás ernyőfogalom, mely alá több orientáció is tartozik, többek között az aszexuális, a szürke aszexuális és a demiszexuális is.

A szürke aszexuálisok (vagy szürke aszexek) ritkán, vagy csak bizonyos körülmények között tapasztalnak szexuális vonzalmat, illetve előfordul az is, hogy éreznek ugyan vonzalmat, de ehhez nem társul szexuális vágy. Általában azok is ide sorolják magukat, akiknek az életében időszakosan változik, hogy éreznek-e vonzalmat mások iránt. A demiszexuálisok csak abban az esetben éreznek vonzalmat valaki iránt, ha már kialakult egy erős érzelmi kötődés.

Nem azonos a cölibátussal, sem az önmegtartóztatással

Az aszexualitás szexuális orientáció, és mint ilyen, nem döntés kérdése.

Ez alapjaiban megkülönbözteti az aszexualitást attól, ha valaki tudatosan dönt úgy, hogy tartózkodik a szextől, például vallási okokból (cölibátus), vagy mert nem szeretne gyermeket vállalni (önmegtartóztatás). Az aszexualitás egyáltalán nem jelenti azt, hogy valakinek gondja van az intimitással.

Sok ember, aki az aszexuális spektrumon helyezkedik el, érez romantikus vonzalmat mások iránt, és van igénye olyan kapcsolatra, amiben mély érzelmi kötődést alakít ki a partnerével. Vannak köztünk, akik szeretnének szerelmesek lenni, és összebújni, vagy egymás kezét fogni a partnerükkel, míg mások inkább úgynevezett queerplátói kapcsolatban képzelik el magukat. Az ilyen kapcsolatok nem tartalmazzák a hagyományos definíció szerinti párkapcsolat minden elemét, mégis szorosabbak egy hagyományos barátságnál.

Másképp fogalmazva, sok aszexuálisnak, ha azt mondod, hogy „gyere fel a lakásomra, megnézünk egy filmet”, akkor ő tényleg filmet akar majd nézni.

Nem jelenti azt, hogy valami baj van veled

Az aszexek gyakran hallják azt, hogy még csak nem találták meg az „igazit”.

Sok egészségügyi és mentális egészséggel foglalkozó szakember nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel az aszexuális identitásról. Ennek következtében aszexuális klienseik gyakran szembesülnek azzal a diagnózissal, hogy a szexuális vágy hiánya mentális betegségre vagy fizikai fogyatékosságra utal.

– Ez az elképzelés, hogy az aszexualitás azért van, mert az adott emberrel valami gond van, vagy sérült, alapvetően hibás – nyilatkozta Brian Langevin, az Aszexualitás hete főszervezője, a CNN-nek.

Mivel sok aszexuális ember transznemű vagy nembináris, a szakemberek sokszor az alkalmazott hormonterápiának, más gyógyszereknek vagy egyéb egészségügyi okoknak tudják be a szexuális vonzalom hiányát.

– Bár ezek a tényezők befolyásolhatják a szexuális vágyat – mondja Langevin –, ez nem teszi az adott ember aszexuális identitását kevésbé érvényessé.

– Függetlenül bármilyen egyéni októl, ami miatt valaki aszexuálisként azonosítja magát, az identitásuk ugyanúgy érvényes. Valószínűleg sok időt és energiát szántak rá, hogy átgondolják ezt a döntést, így jobban tesszük, ha nem kérdőjelezzük meg őket, és felismerjük, hogy többet tudnak az identitásukról, mint mi.

Attól még, hogy valaki aszexuális, szexelhet

Az aszexualitást többnyire úgy definiáljuk, hogy az illető nem érez szexuális vonzalmat mások iránt. A vonzalom azonban nem egyenlő a szexuális vággyal, ami a testünk reakciója a szexuális jellegű ingerekre.

Sok aszexnek normális vagy magas a libidója – pusztán az általuk megélt vágy nem egy konkrét személyre irányul. Sok aszex maszturbál, vagy megfelelő partnerrel és körülmények között akár aktív szexuális életet is élhet. A legtöbb aszex számára azonban a szex nem létszükséglet, nem különösebben vágynak rá, és többnyire jól megvannak nélküle is.

Az aszexualitás nem az egyetlen identitásunk

Nehéz megmondani, pontosan hány ember azonosítja magát aszexuálisként, a leggyakrabban idézett statisztika szerint azonban körülbelül az emberiség 1%-a tartozik az aszexuális ernyő alá az Asexual Visibility & Education Network adatai szerint.

Az aszexek gyakran azonosítják magukat az LMBTQ+ közösség részeként, jegyzi meg az Aces and Aros közösség, vagy azért, mert úgy gondolják, hogy maga az aszexuális identitás tartozik az LMBTQ+ identitások közé, vagy rendelkeznek más olyan identitással, ami az LMBTQ+ ernyő alá tartozik. Például minden 10 aszexuális emberből több, mint 1 transzgender és 3 nembináris, derül ki az online felmérésekből.

Szintén ezek alapján az online felmérések alapján az aszex közösségben többségben vannak a nők, és a felmérést kitöltők között az Egyesült Államokban aránytalanul nagy számban vannak jelen a fehér bőrű és európai származású emberek. Az Aces and Aros közösség szerint ez arra utalhat, hogy a színes bőrű közösségek tagjai kisebb eséllyel vesznek részt az aszexuális közösség életében és töltik ki a felméréseket, illetve általában kevésbé férnek hozzá az aszexualitással kapcsolatos online tartalmakhoz.

Ugyanebből az online felmérésből az derül ki, hogy sok aszexuális ember küzd valamilyen fizikai fogyatékossággal vagy mentális betegséggel.

Hosszú még az út

Az aszexualitás reprezentációja valósággal berobbant a köztudatba az elmúlt években.

2014-ben a Trónok harca sorozat készítői jelentették be először a Voxnak adott interjúban, hogy Lord Varys nevű karakterük aszexuális. Ezt követte a Netflixen futó BoJack Horseman, amely 2016-tól kezdve nyíltan foglalkozott az egyik karakter, Todd Chavez, aszexuális identitásával. Egy évvel később a Freeformon futó Shadowhunters (Árnyvadászok) sorozat is bemutatott egy aszex karaktert Raphael Santiago személyében. (Az eredeti cikk 2019-es megjelenése óta pedig láthattunk nyíltan aszexuális karaktert például a szintén Netflixen futó Sex Education második évadában – a fordító.)

A pozitív példák ellenére a többség nem ismeri az aszexualitás fogalmát, és nem is sejti, hogy ez egy olyan címke, amellyel leírhatná a saját identitását.

– Az egyik leggyakoribb jel, ami arra utal, hogy valaki aszexuális lehet – mondja Langevin –, az, ha nem érti, miről beszélnek a kortársai, amikor arról van szó, hogy valakit szexinek vagy vonzónak tartanak. Egy másik gyakori jel, ha a szex ábrázolását filmekben vagy televízióban visszataszítónak vagy zavarónak találják.

Végső soron csak az adott ember döntheti el, hogy tud-e azonosulni az aszexuális címkével. Langevin szerint jó mód arra, hogy felfedezzük ezt az orientációt, ha utánaolvasunk az interneten egyre szélesebb körben elérhető ismeretterjesztő anyagokban, és beszélgetünk olyan emberekkel, akik aszexuálisnak vallják magukat.


A cikkben említett szervezeteken kívül, Magyarországon az aszexuális közösség életét a Magyar Aszexuális Közösség Facebook oldal és csoport fogja össze.

Tartalomjegyzék
Scroll to Top