Hogyan értsd meg az aszexuális embereket

Eredeti cikk: Eric A. Samuels, PsyD, WikiHow
Fordítás: Grőbler Zsuzsanna

Az aszexualitás a biológiai szaporodás világában azt jelenti, hogy egy élőlény képes egyedül, önmagával azonos utódokat létrehozni. Az emberi szexualitás szempontjából azonban egyszerűen csak arra utal, hogy az adott személy nem érez szexuális vonzalmat. A legfontosabb dolog, amire emlékezz, amikor egy aszexuálist próbálsz megérteni, az, hogy azok az emberek, akik így azonosítják magukat, nem különböznek tőled, attól eltekintve, hogy másként élik meg a szexuális vonzalmat — pontosabban egyáltalán nem érzik azt.

Megérteni az aszexualitást

1.: Tudd meg, hogy mit jelent aszexuálisnak lenni

Az aszexualitás egy szexuális orientáció, ami azt takarja, hogy valaki nem érez szexuális vonzalmat egyik nem iránt sem. Azonban a személy, aki aszexuálisnak tartja magát, továbbra is dönthet úgy, hogy szexel valakivel, lehet képes a szerelemre, lehet romantikus kapcsolatban vagy megházasodhat, és részt vehet normális kapcsolatokban. Az aszexualitás nem azt írja le, amit egy ember cselekszik, hanem amit érez. Az aszexuális embereknek is vannak érzelmi szükségleteik, vonzódhatnak másokhoz, és még nemi izgalmat is tapasztalhatnak. Csak éppen szexuális vonzalmat nem éreznek.

  • Sok aszexuális továbbra is tarthatja magát leszbikusnak, melegnek, heterónak, biszexuálisnak vagy pánszexuálisnak is (pánszexuális: az, aki bármilyen nemű vagy szexuális orientációjú emberhez vonzódhat).
  • Aszexuálisnak lenni nem ugyanaz, mint alacsony libidóval rendelkezni — amit egészségügyi gondok is okozhatnak — és a szexuális vágy elnyomásával sem azonos.

2.: Értsd meg az aszexuális spektrumot

Mint bármely más szexuális orientáció, az aszexuális címke is egy általánosítás, mely nem magyaráz meg vagy képvisel mindenkit, aki ennek hívja magát. Minden ember egyedi, a szexuális orientáció pedig a szükségletek, vágyak, érdeklődések és vonzalmak spektrumán létezik. Gondolj úgy az aszexualitásra, mint egy gyűjtőfogalomra, amely leír mindenkit, aki aszexuálisnak, szürke aszexuálisnak vagy demiszexuálisnak tartja magát.

  • Szürke aszexuálisnak lenni azt jelenti, hogy egy személy érez ugyan szexuális vonzalmat, de vagy nem túl gyakran, vagy pedig csak minimális mértékben.
  • A demiszexuális szó egy olyan személyt ír le, aki csak olyan emberek iránt érez szexuális vonzalmat, akikkel már előzőleg egy közeli érzelmi kapcsolatot létesített. Ezt sokan csak demi-nek hívják.

3.: Különböztesd meg az aszexualitást az önmegtartóztatástól és a cölibátustól

Az önmegtartóztatás a szextől való tartózkodás szándékos választása, míg a cölibátus a szextől és a házasságtól (valamint hasonló kapcsolatoktól) való tartózkodás szándékos választása. Ezek a döntések születhetnek vallási, filozófiai, morális vagy más okokból. Az aszexualitás a szexuális vonzalom hiánya, de nem feltétlenül a szexuális étvágy (libidó) hiánya. Ez azt jelenti, hogy az aszexuális emberek lehetnek:

  • Önmegtartóztatóak vagy cölibátusban élők.
  • Szexuálisan aktívak önkielégítés által.
  • Szexuálisan aktívak más emberekkel.

4.: Tudd meg, hogy minek nincs köze az aszexualitáshoz

Az aszexualitás egy szexuális orientáció, amely különbözik a heteroszexualitástól, biszexualitástól, pánszexualitástól, és egyéb orientációktól. Azonban az aszexualitásnak nincs köze a biológiai nemhez, a nemi identitáshoz vagy a nem kifejezéséhez. És az, hogy valaki aszexuális, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyben aromantikus is, ami annyit takar, hogy az illető nem érez romantikus vonzalmat mások iránt.

Aszexuális személlyel járni

1.: Vedd észre, hogy mennyiféle kapcsolat létezik

Ahogyan vannak barátságok, anya-lánya kapcsolatok, apa-fia kapcsolatok és számtalan más plátói (nem érzéki) kapcsolat, úgy sokféle romantikus kapcsolat is létezik a szexuális romantikus kapcsolatokon kívül. Egy aszexuálissal való kapcsolat felnyithatja a szemedet új kapcsolattípusokra, így például:

  • Romantikus, nem szexuális kapcsolatokra, melyek gyakran magukkal vonják a szeretet testi kifejezéseit, összebújást, és elköteleződést.
  • Aromantikus, nem szexuális kapcsolatokra, amelyekre jellemző az egymás iránti mély elköteleződés. Míg ezek a kapcsolatok tartalmazhatják a szeretet testi kifejezéseit, nem tartalmaznak szexuális vagy romantikus elemeket.

2.: Kommunikálj nyíltan

A körülményektől függetlenül a randizás mindig egymás közelebbi megismerését szolgálja, és egy aszexuálissal randizni semmiben sem különbözik ettől. A kulcs bármely kapcsolathoz a nyílt kommunikáció. Minden kapcsolatban fontos minél korábban megbeszélni a személyes határokat, így a partnerek megtudják, hogy mi elfogadható és mi nem; hogy mit várjanak el egymástól és mit ne. Ha valamiben nem vagy biztos, a legjobb mindig megkérdezni!

  • Fontos, hogy ne sértődj meg, ha az, akivel randizol, aszexuálisként bújik elő. Ez nem egy kifogás vagy a kapcsolat felbontására irányuló kísérlet. Ez a személy csak igyekszik nyílt és őszinte lenni veled.

3.: Értsd meg, hogy egy aszexuális személy is viselkedhet intim módon

Az aszexuális emberek gyakran vesznek részt romantikus kapcsolatokban, de az egyénileg változó, hogy valaki nyitott-e a testi vagy szexuális dolgokra. Szerencsére a randizás nem feltétlenül igényel testi vagy szexuális interakciót, így két ember kialakíthat egy erős érzelmi vagy romantikus kapcsolatot szexuális elemekkel vagy azok nélkül is. Az intimitás sokkal több, mint csupán testi érintések vagy szexuális tevékenység.

  • Az, hogy egy aszexuális partner nyitott-e a szexre, egyénileg változó, így fontos a kommunikáció, hogy mindkét fél megértse a másik nézőpontját. A szexuális élvezet megélése más, mint a szexuális vonzalom, így vannak aszexuálisok, akik képesek élvezni a szexet.
  • Ugyanakkor vannak aszexuálisok, akik egyáltalán nem érdeklődnek a szex iránt, és sosem lesznek nyitottak egy szexuális kapcsolat felfedezésére.

4: Ne várd el egy aszexuális embertől, hogy megváltozzon

Az aszexualitás, a heteroszexualitáshoz és a homoszexualitáshoz hasonlóan, nem választás vagy preferencia kérdése. Az aszexualitás nem egy probléma vagy betegség, és nem bántalmazás vagy erőszak okozza. Azoknak az embereknek, akik aszexuálisnak tartják magukat, nincs szükségük gyógyításra, és nem fognak megváltozni az alapján, hogy éppen kivel vannak kapcsolatban.

  • Vannak aszexuális emberek, akiket nem érdekelnek a romantikus kapcsolatok, és csak a barátságokra vagy a nem szexuális, aromantikus kapcsolatokra nyitottak.

Kérdések és válaszok

Kérdés: Még fiatal vagyok és aszexuális. Én aszexuálisnak tartom magam, de a barátaim szerint csak túl fiatal vagyok. Rendben van az, ha valaki aszexuális és fiatal?
Válasz: A szexualitás fluid, és idővel változhat. Csak azért, mert most aszexuálisnak tartod magad, nem jelenti azt, hogy később nem érezhetsz másképp. Ne koncentrálj túlságosan a címkére, inkább arra, hogy emberként ki vagy, és ebből kifolyólag milyen életet akarsz magadnak felépíteni.

K: Tetszik egy aszexuális srác és szeretném randira hívni. Mit tegyek?
V: Hívd el, és ami még fontosabb, ha beleegyezik, kérdezd meg, hogy hová esik az aszexuális spektrumon. Minden ember más, és néhányan könnyedebbek, mint mások, „lazábbak”, ha érted, mire gondolok. Kérdezd meg, hogy mivel érzi magát kényelmesen és mivel nem, és tartsd tiszteletben a határait.

K: Lehetnek nők is aszexuálisok?
V: Igen. A szexualitás és a nem két teljesen különböző dolog. Az aszexualitás mindenféle nemű emberben létezik, beleértve azokat az aszexuális nőket is, akik ezen a cikken dolgoztak.

K: Azt hiszem, aszexuális vagyok, de szeretném megtalálni álmaim nőjét és megházasodni. Hogyan változtathatom meg magam?
V: Az aszexualitás nem olyasmi, amit megváltoztathatsz. Azonban az, hogy esetleg aszexuális vagy, nem jelenti azt, hogy ne lehetne valakivel romantikus kapcsolatod. Sok aszexuális megházasodik, és teljességgel képes a boldog, egészséges kapcsolatokra. Ezek lehetnek tisztán romantikusak, vagy tartalmazhatnak szexet is, ha ez számodra belefér.

K: Hogyan tudok biztatni valakit, aki aszexuális?
V: Tudasd vele, hogy elfogadod őt úgy, ahogy van, és hogy aszexuálisnak lenni teljesen természetes és oké. Biztasd aszexuális közösségek (mint például a Magyar Aszexuális Közösség vagy külföldön az AVEN), valamint elfogadó LMBTQIA+ források felkeresésére. Ajánlj fel neki lelki támogatást, és segíts, ha küzd az előbújással, intoleranciával, zaklatással, stb. Ha szembe kell néznie egy bigottal, maradj vele, hogy ne legyen egyedül.

K: Aszexuális nő vagyok. Amikor megpróbálom elmagyarázni ezt az embereknek, azt hiszik, mindkét nemhez vonzódom, pedig nem. Heterónak tartom magam, de ők továbbra is azt gondolják, hogy bi vagyok. Hogyan tudnám jobban elmagyarázni?
V: Magyarázd el nekik, hogy az aszexualitás nem azonos a biszexualitással. Mondd meg, hogy nem biszexuális, hanem aszexuális vagy, és hogy ez azt jelenti, hogy nem érzel szexuális vonzalmat senki iránt. Ha továbbra sem fogják fel ezt a (nagyon egyszerű) koncepciót, akkor nem érdemes velük tovább bajlódni.

K: A srác, aki tetszik, aszexuális. Nagyon kedvelem, de mivel aszexuális, nem érdeklem. Mit kéne tennem?
V: Attól, hogy egy embert nem érdekelsz szexuálisan, még érdekelheted romantikusan. Pontosítanod kéne, hogy mit értesz az alatt, hogy „nem érdekled”. Ha valaki nem érdeklődik irántad sem szexuálisan, sem romantikusan, de szeretne a barátod lenni, természetesen lehettek barátok mindaddig, míg tudatában vagy, hogy ez barátság és semmi több, és ezt kezelni is tudod. Néhány ember részt vesz plátói kapcsolatokban, amelyek se nem romantikusak, se nem szexuálisak, de több elköteleződéssel és intimitással járnak, mint egy barátság. Viszont, ha nem szeretne a barátod lenni, vagy te nem bírod elviselni érzelmileg és/vagy szexuálisan, hogy csak barátok vagytok, próbálj továbblépni rajta.

K: Aszexuális vagyok, de nem tudom, hogyan bújjak elő a szüleimnek és a barátnőmnek ezzel kapcsolatban. Mit tegyek?
V: A legjobb, amit tehetsz az, hogy leülteted őket, és elmagyarázod nekik, mit jelent számodra aszexuálisnak lenni. Gondoskodj róla, hogy tudasd a barátnőddel (egy másik beszélgetés során), hogy hol helyezkedsz el a spektrumon. Belefér neked a szex? Ha nem, mondd el neki. Belefér neked a csókolózás? Ha igen, mondd el neki. Győződj meg róla, hogy felállítottad a határaidat és ő megértette azokat.

Egyéb:

  • Az aszexuális zászló négy egyenlő vízszintes csíkból áll. Fentről lefelé a színei a következők: fekete, szürke, fehér és lila.
  • Az ‘aszexuális’ szó angol nyelven használt „ace” rövidítése magyarul ‘ász’-t jelent, így a francia kártya ász szimbólumait időnként az aszexualitás szimbólumaiként is használják. A Kőr Ász (angolul „Ace of Hearts”- szó szerinti fordításban „szívek ásza”) általában olyan aszexuálisra utal, aki érez romantikus vonzalmat, míg a Pikk Ász (Ace of Spades) azokra vonatkozik, akik nem éreznek romantikus vonzalmat sem (aromantikusak).
  • Tartsd észben, hogy az előbújás nem egy olyan döntés, amit az emberek könnyedén vesznek, és ha valaki előbújik neked aszexuálisként, az azt jelenti, hogy ennek a személynek hatalmas bizalma van benned. Fontos, hogy emlékezz, hogy ez semmin sem változtat, azon kívül, hogy megtudtál róla valami olyasmit, amit eddig nem tudtál.
  • Sokféle aszexuális identitás létezik. Ez azt jelenti, hogy az LMBT+ közösség ezen része lehet, hogy nehezebben érthető, de ez rendben van.
Tartalomjegyzék
Scroll to Top